Een ‘mural’ in parochiekerk Terwinselen

De voorbije jaren is de parochiekerk van Terwinselen van buiten (maart 2014 – april 2015) en van binnen (november 2017 – november 2018), helemaal gerestaureerd. Een enorm project dat financieel (kostenbeheersing) en ook bouwtechnisch heel goed is geslaagd.

In het bijna honderd jaar oude kerkgebouw hebben, in de loop van de bijna voorbije eeuw, diverse kunstenaars een eigen inbreng gehad door diverse kunstvormen. Hierdoor zijn verschillende kunststijlen terug te zien in de kerk. Dit deed het idee ontstaan om ook een kunstvorm van deze tijd terug te laten komen in de parochiekerk. Hierbij is voor een ‘mural’ (muurschildering) gekozen. Deze kunstvorm is op verschillende plekken in Parkstad de laatste jaren steeds meer te zien.

Als afbeelding ging de voorkeur uit naar een ‘mural’ Maria Tenhemelopneming. Met een verrassende creativiteit heeft muralist Martin Plag hieraan vorm weten te geven. Martin Plag heeft een Maria gecreëerd, die nergens is terug te vinden in schilderingen. Zo komt het gezicht van Maria uit de hedendaagse portret zwartwitfotografie. Dit alles is ingekleurd en passend opgenomen in de gehele schildering. Naast Maria Tenhemelopneming is in de compositie ook de kerk opgenomen, die bijna honderd jaar geleden is toegewijd aan Maria bij de inzegening op het hoogfeest Maria Tenhemelopneming. De kleur blauw in de ‘mural’ is in de Maria kapel heel mooi terug te zien in het grote ronde glas-in-lood raam. Daarnaast is het hele kleurenpallet passend bij de rust van de kapel en reeds aanwezige kleuren.

De ‘mural’ is zondermeer een waardevolle aanvulling in de al aanwezige muurschilderingen in parochiekerk Terwinselen.

In de Goede Week stond een mooi artikel in dagblad De Limburger (klik hier) over de mural in de Mariakapel die met Palmzondag zou zijn onthuld. Dit is door de coronacrisis er niet van gekomen. Toch een artikel om de buitenwacht al iets te laten proeven van deze mooie aanwinst voor onze monumentale parochiekerk. De dagen daarna zijn heel wat positieve reacties binnengekomen op het krantenartikel. Het is de bedoeling dat de ‘mural’ feestelijk zal worden onthuld op zondag 1 november 2020, in de H.Mis van 10.00, op het hoogfeest van Allerheiligen.